Συνεχίζεται ......

μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με το σχολείο αλλά και στους ανθρώπους που έζησαν και εργάστηκαν στους χώρους του στις ακόλουθες διευθύνσεις

στην zisis1957@gmail.com

Σας ευχαριστώ

Ο Διαχειριστής του blog

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Το άγαλμα στην πλατεία της Δράμας πριν έλθει στην αυλή του σχολείου.


Για την ιστορία του αγάλματος θα επανέλθω σε άλλη ανάρτηση……


Ο κ. Σωτήρης Μαρκίδης (στη φωτογραφία πριν 76 χρόνια) πριν λίγο καιρό όταν έμαθε ότι θα γίνει έκθεση φωτογραφίας για το Γυμνάσιο Αρρένων ετοίμασε να μας δώσει την εξαιρετική φωτογραφία που βλέπετε με το άγαλμα που υπάρχει σήμερα στην αυλή του σχολείου. Η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί το 1933 και το άγαλμα την εποχή εκείνη ήταν στην πλατεία της Δράμας όπως μπορείτε να διακρίνετε .


Ο κ. Σωτήρης όμως δεν πρόλαβε να μας δώσει την όμορφη αυτή φωτογραφία γιατί εντελώς ξαφνικά άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 χρόνων την μέρα που άρχισε να λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας.


Την φωτογραφία μας έδωσε ο γιος του και καλός μου φίλος Σοφρώνης λίγες μέρες μετά.

Την ανάρτηση αυτή λοιπόν την αφιερώνω στη μνήμη του κ. Σωτήρη με πολύ σεβασμό και αγάπη.



Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Κάτι που θυμίζει την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του 2004 !!!!!

Σήμερα θα αναφερθώ σε κάτι που έμαθα πρόσφατα και με εντυπωσίασε.


Έμαθα λοιπόν ότι πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα κάποιο μέλος της ομάδας του κ. Παπαϊωάννου - που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας - ζήτησε και πήρε από τα αρχεία του σχολείου φωτογραφίες από παλιές Γυμναστικές επιδείξεις.


Αναπαραστάσεις λοιπόν από πυραμίδες και άλλα σχήματα των παλαιών φωτογραφιών από τις Γυμναστικές επιδείξεις χρησιμοποιήθηκαν με μικρές παραλλαγές στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας το 2004.


Η παραπάνω λοιπόν φωτογραφία του 1952 ίσως να θυμίζει κάτι στους παλαιοτέρους αλλά και στους νεότερους κάτι από την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του 2004.


Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Ι. Αποστολίδη τον οποίο ευχαριστούμε.


Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Σκιτσάρωντας στο σχολείο το 1946…

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος που πέρασε από τους χώρους του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας ήταν ο γυμναστής κ. Δ. Κραχτίδης

Το όνομά του φέρει και το μεγάλο κλειστό Γυμναστήριο της πόλης μας.

Σε κάποια στιγμή λοιπόν τον Μάϊο του 1946 από τον φιλόλογο κ. Μίλτο Παρασκευαϊδη δημιουργήθηκε το εξαιρετικό αυτό σκίτσο του κ. Κραχτίδη


Τον κ. Παρασκευαϊδη που δημιούργησε αυτό το σκίτσο και στον κ. Παπαϊωάννου που μας το έδωσε ένα μεγάλο ευχαριστώ..



Επίσης ευχαριστώ και την κ. Ιωάννα Λόη – Σαρίγκολη για την επισήμανση της ταυτότητας του δημιουργού.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Η θεωρία της σχετικότητας με πολύ απλά λόγια !!!!















Κατά την διάρκεια της 27ης Ιουνίου από το πρωί επισκέφτηκε το σχολείο μας πολύς κόσμος και δέχθηκα από δεκάδες ανθρώπους την ίδια ακριβώς ερώτηση.

Ρωτούσαν λοιπόν όλοι τους, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών αν οι τάξεις του σχολείου έχουν μικραίνει μετά από κάποιες εργασίες.

Πάρα πολλοί με ρώτησαν αν τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου έχουν λιγοστέψει ώστε να μικραίνει το ύψος από την αυλή του σχολείου !!!!

Το αποκορύφωμα της έκπληξής μου ήταν όταν έστειλα το βιβλίο που εκδόθηκε, στον παλιό συμμαθητή μας τον Λουκά που ζει στην Αθήνα από το 1975. Όταν μου τηλεφώνησε λοιπόν για να με ευχαριστήσει που τον θυμήθηκα μεταξύ των άλλων με ρώτησε ακριβώς την ίδια ερώτηση για τις σκάλες της κεντρικής εισόδου.

Δεν πίστευα στα αυτιά μου!!!!

Βέβαια τον ίδιο προβληματισμό διατύπωσε κάποιος ανώνυμος επισκέπτης στο blog στην ανάρτηση της 16ης Απριλίου με τίτλο «το όμορφο σχόλιο».

Εκεί ό ανώνυμος επισκέπτης έλεγε

«Όσο μεγαλώνεις, φαίνεται, εσύ οι διαστάσεις των πραγμάτων ξαναβρίσκουν το πραγματικό τους μέγεθος.»

Κάποιοι μου είπαν ότι έτσι ακριβώς συμβαίνει όταν όμως βρίσκεσαι σε συγκινησιακή φόρτιση.

Ίσως έχουν δίκαιο γιατί κάπως έτσι ένιωσα και εγώ αυτές τις μέρες αν και το σχολείο το επισκέπτομαι τακτικά τα τελευταία χρόνια!!!!

Και βέβαια θα μπορώ τα επόμενα χρόνια να αναφέρω ένα ακόμα απλό και κατανοητό παράδειγμα όταν οι μαθητές μου με ρωτούν στη Φυσική να τους εξηγήσω κάτι από την θεωρία της σχετικότητας!!!

Όταν όμως ξαναβρεθούν σε χώρους που τους αγάπησαν πολύ !!

Γκουτιούδης Ζήσης

Υ.Γ. Δύο όμορφες φωτογραφίες του σχολείου την μέρα της εκδήλωσης του

Κώστα Μαλκάκη απόφοιτου του 1996 τον οποίο ευχαριστώ